Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Gemeentes woedend over variant Rijnlandroute

Voorschoten/Wassenaar - Wassenaar en Voorschoten gaan zich samen verzetten tegen de nieuwste 'buitenom-variant' van de Rijnlandroute. Burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten vindt het onvoorstelbaar dat het Rijk plots 'dit nieuwe konijn uit haar hoed trekt'. Minister Camiel Eurlings doet volgens hem mee aan de 'wildwest-besluitvorming' die de Rijnlandroute kenmerkt. Het gezamenlijke standpunt behoort tot de eerste vruchten van de samenwerking die Voorschoten en Wassenaar willen aangaan.

Tot schrik van de regio werd deze week bekend dat de rijksoverheid nadenkt over een nieuwe variant voor de Rijnlandroute: de snelle verbinding tussen de Duin- en Bollenstreek en de A4 loopt hierbij niet - zoals in alle andere varianten - langs de huidige Tjalmaweg, maar gaat aan de zuidelijke kant om het Valkenburgse Meer heen. De 'buitenom-variant' trekt dus langs Wassenaar en doorsnijdt de groene zone rond de toekomstige woonwijk Valkenburg. Katwijk noemde het 'rampzalig' en ook de provincie ziet er weinig in. Het voordeel voor het Rijk is echter dat het tientallen miljoenen goedkoper is dan de andere opties omdat het tracÚ dwars door weilanden loopt en er geen dure aqua- of viaducten nodig zijn.

,,Ik denk dat we er niet langer over hoeven te praten'', aldus Staatsen. ,,Wij willen het niet en Wassenaar ook niet. Dus een belangrijk punt van de samenwerking wordt ook de Rijnlandroute. We zullen samen reageren op dit 'konijn'. Het kan toch niet waar zijn dat we met een aantal tracÚs midden in een MER-procedure zitten, en er ineens zo'n nieuw konijn bijkomt?''

Een week geleden kraakte de Voorschotense wethouder Van DunnÚ ook al de besluitvorming van de Rijnlandroute. Gemeenten staan volgens hem onder grote druk om in te stemmen maar kunnen zich amper informeren.

 

Terug naar

Terug naar