Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Oostvlietpolder weer in wachtstand

Leiden - Als de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) de Raad van State vraagt diens toestemming voor een bedrijventerrein de polder in te trekken, zal de gemeente Leiden geen 'onomkeerbare stappen' nemen tot daarover is besloten. Dat heeft wethouder Marc Witteman (PvdA / economie) de gemeenteraad donderdagavond tijdens een spoeddebat beloofd.

De VVO dient zo'n verzoek waarschijnlijk volgende week in. Aanleiding daarvoor zijn publicaties in deze krant over informatie die de provincie tijdens de rechtszitting achterhield over de beperkte draagkracht van de Lammebrug bij Leiden. Die speelde tijdens de zaak een belangrijke rol.

Wethouder Witteman ziet eigenlijk alleen het bouwrijp maken van kavels een 'onomkeerbare stap', iets wat het eerstvolgende jaar toch niet is voorzien. De voltallige gemeenteraad besloot echter, dat Witteman ook eerst moet komen overleggen als hij de mogelijkheid heeft nieuwe stukken grond in de polder te kopen. De gemeente betaalt jaarlijks circa 800.000 euro aan rente over grond die zij al bezit en de gemeenteraad wil dat bedrag liever niet onnodig laten oplopen.

Witteman ging niet diep in op vragen over de manier waarop de provincie tijdens de rechtszittingen had gehandeld. ,,Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.'' Wel stelde Witteman de raad gerust, dat voor Leiden alle alternatieven voor de Rijnlandroute nog open liggen. Daarover was twijfel ontstaan omdat gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) tijdens een debat over het bedrijventerrein in de polder uitspraken deed waaruit valt af te leiden dat alleen de variant ten zuiden van de Stevenshof nog in beeld is.

 

Terug naar

Terug naar