Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

'Geduld, geld tunnel komt wel'

Ringweg door Kooi blijft optie

DOOR BINNERT GLASTRA
LEIDEN - Het blijft mogelijk dat de oostelijke ringweg die Leiden wil aanleggen, dwars door woonwijk De Kooi komt te lopen als het niet lukt geld te vinden voor een tunnel onder de Zijl. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Alle verkeer uit de Hooigracht naar de Sumatrastraat. Geen politicus die dat wil en buurtbewoners al helemaal niet. Toch is dat wat er gebeurt als Leiden en Leiderdorp er niet in slagen 25 miljoen euro te vinden. Zo veel is extra nodig om de in het verlengde van de Kanaalweg geplande ringweg aan te leggen met een tunnel onder de Zijl, zodat de weg in Leiderdorp aansluit op de Zijldijk. En hoewel die variant sinds dinsdagnacht officieel de voorkeur geniet van de gemeente Leiden, pogingen om de 'terugvaloptie' (kosten: 101 miljoen euro) door De Kooi te schrappen faalden.

De Leidse oppositiepartijen hadden daar geen goed woord voor over. Zij vinden dat verkeerswethouder John Steegh (GroenLinks) zich onder druk laat zetten door de provincie omdat voor het einde van het jaar een overeenkomst getekend moet worden over de Rijn Gouwe Lijn. Zodra die aangelegd wordt in de Hooigracht, moet het autoverkeer een alternatieve route hebben en dat is de geplande ringweg. "Maar bij zoiets moet je je niet laten opjagen", betoogde SP-raadslid Julian van der Kraats. Hij stelde voor om met de provincie af te spreken pas aan de RGL te gaan bouwen als de ringweg klaar is, inclusief tunnel. "Het is voor een overheid, voor de provincie, gewoon beleefd en fatsoenlijk zoiets af te wachten", zei Janine Clement (ChristenUnie).

Steegh reageerde ge´rriteerd op de kritiek. "Niet te geloven dat de oppositie steeds alleen maar bang is", beet hij zijn tegenstanders toe. De coalitie was het daarmee eens en stemde het SP-voorstel af. "Heb even geduld, dan hebben we de financiering straks rond", zei Gijs Holla (PvdA). Hij gelooft geen moment dat de terugvaloptie ooit echt nodig zal zijn. VVD'er Paul Laudy zei dat te hopen, maar is blij dat er in geval van nood dan toch een alternatief is voor het autoverkeer. Het CDA vindt het handig de Kooiroute erin te houden om beter met Leiderdorp te kunnen onderhandelen over de bijdrage van die gemeente aan de ringweg. "Er zijn duidelijke voordelen voor die gemeente", aldus Holla. Hij deed een voorstel om een route door De Kooi niet open te stellen als zodra dat kan, maar pas als de aanleg van de RGL daadwerkelijk begint. Dat voorstel haalde het wel.

 

 

Terug naar

Terug naar