Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland
 


 

Geen RijnlandRoute, geen nieuwe huizen

Door: Corine Knoester
LEIDEN -
19 augustus 2008 - Zolang er nog geen concreet uitzicht is op de RijnlandRoute, worden er in Holland Rijnland mogelijk geen nieuwe woningen gebouwd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State over de bouw van nieuwe woonwijken in Rijnsburg. De Raad geeft geen toestemming voor de bouw, onder andere omdat de aanleg van de RijnlandRoute nog niet zeker genoeg is. Hoewel Holland Rijnland met de provincie en het rijk afgesproken heeft dat er tot 2020 zo'n 33.000 extra woningen gebouwd zullen worden, is de kans groot dat de Raad van State ook andere woningbouwplannen voorlopig tegenhoudt. De Raad vindt namelijk dat de bereikbaarheid eerst op orde moet zijn. Momenteel ligt er al veel druk op het wegennet. Dit netwerk moet dus uitgebreid worden, voordat het aantal woningen in de regio kan toenemen.

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk, die portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van deze regio is, zegt: "De uitspraak van de Raad van State onderstreept eens te meer dat het met de bereikbaarheid in deze regio slecht gesteld is. Wij zetten alles op alles om daar verbetering in aan te brengen." De stagnatie van de woningbouw brengt de ontwikkeling in de regio tot stilstand. De provincie en regio hebben ongeveer 120 miljoen euro voor de route gereserveerd. Dat is echter lang niet genoeg. Er is vanuit het rijk een bijdrage van zoŽn 350 miljoen euro nodig. De drie partijen werken nu samen aan een overeenkomst over de RijnlandRoute.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Commentaar

Geachte redactie!

De kop van het artikel en de drie openingszinnen kunnen rustig misleidend genoemd worden. De Raad van State heeft de bestemmingsplannen vernietigd vanwege de verkeersproblemen die verwacht kunnen worden. De raad noemt twee mogelijke oplossingen, waaronder de RijnlandRoute, maar benadrukt dat de aanleg daarvan (anders dan de gemeente kennelijk suggereerde) nog helemaal niet vaststaat en noemt daarom een verdubbeling van de Tjalmaweg als een mogelijke andere oplossing.

De aanleg van de RijnlandRoute is inderdaad zeer onzeker en zal hoe dan ook nog jaren op zich laten wachten, terwijl de Tjalmaweg heel snel verdubbeld kan worden (het geld daarvoor is al gereserveerd). Als je dus blijft drammen op de zeer onzekere aanleg van de RijnlandRoute en de andere, veel snellere oplossing die de Raad van State noemt, telkens wegmoffelt (Holland Rijnland deed dat ook al in een persbericht), dan is er maar een conclusie mogelijk: dan heb je kennelijk geen haast met de woningbouw in de regio. Dan moet je je krokodillentranen misschien ook maar weglaten ...

Wim ter Keurs, voorzitter Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

 

Terug naar

Terug naar