Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland
 

Van :

Leiderdorp wil uit onder miljoenencontract A4

De gemeente Leiderdorp wil uit onder een contract met Rijkswaterstaat. De gemeente heeft met Rijkswaterstaat afgesproken 18,2 miljoen euro mee te betalen aan de verbreding van de A4, maar wil de hand nu op de knip houden omdat het project te zwaar op de begroting drukt. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente is al jaren bezig om het geld bij elkaar te krijgen. Zo zou zij bijvoorbeeld bouwgrond verkopen aan grote winkelketens zoals Ikea en minder geld beschikbaar stellen voor lokale verenigingen.

Het bedrag van 18,2 miljoen euro is bedoeld om de vernieuwde snelweg in een verdiepte tunnelbak te bouwen. De gemeente vindt nu dat die verdiepte ligging noodzakelijk is en daarom met rijksgeld moet worden betaald. Leiderdorp heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om uit te zoeken of het op die grond onder het contract uit kan.

De verbreding van de A4 ligt stil sinds de Raad van State vorig jaar bepaalde dat het project de luchtkwaliteit niet ten goede komt. GroenLinks stelde dinsdag Kamervragen over de kwestie aan minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Volgens de Kamerleden Wijnand Duyvendak en Kees Vendrik zijn de afspraken van Rijkswaterstaat met de gemeente komen te vervallen toen de Raad van State, in ieder geval voorlopig, een streep door het project zette.

Ze wijzen er bovendien op dat de Ikea-vestiging bij een op- en afrit van de A4 de doorstroming van de snelweg belemmert. De vestiging van de winkel zou een direct gevolg zijn van de afspraak tussen Rijkswaterstaat met de gemeente, terwijl de verbreding van de A4 de doorstroming van de snelweg juist moest bevorderen.

 

Terug naar

Terug naar