Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

Uit

‘Woningen op voormalige vliegbasis zijn een ramp voor de schaarse natuur’

Van onze verslaggever Bart Jungmann

WASSENAAR - Op het terrein van vliegbasis Valkenburg moeten nieuwe woningen komen. Met een petitie hopen tegenstanders dat te verhinderen.

Het groene hart staat even stil wanneer Klaas van der Poel het schrikbeeld schetst. Staand aan de noordelijke rand van Wassenaar kijken we uit over wuivend groen. Dat maakt plaats voor nieuwbouw.

Marinevliegkamp Valkenburg, een verboden en dus groene vesting in de Randstad, heeft het veld geruimd. In plaats daarvan zullen vijfduizend woningen op die plek verrijzen. Wassenaarder Van der Poel, die zich met een aantal verwanten heeft verenigd in een actiecomité, heeft daartegen een bezwaarschrift ingediend.

Niet alleen is het een nieuwe kaalslag in de beperkte natuur, maar ook betekent het een enorme verkeersdruk op omliggende dorpen als Wassenaar. De petitie is al van ruim drieduizend handtekeningen voorzien.

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk, onder wiens leiding het bouwplan is opgesteld, onderschrijft de bezwaren, maar noemt het een achterhaalde discussie. ‘Provincie en Rijk hebben anders beslist en dan kun je beter bij de ontwikkeling betrokken zijn.’

Volgens Van der Poel staat het de betrokken gemeenten nog vrij van woningbouw af te zien. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’

Burgemeester Wienen vindt nieuwe woningen in dit stukje Randstad dringend nodig. Volgens het oorspronkelijke scenario zouden de eerste woningen in 2013 worden opgeleverd. Maar de bouw zal pas beginnen als het Rijk duidelijkheid verschaft over een verbinding naar de A4, de zogenoemde RijnlandRoute.

 

Terug naar

Terug naar