Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 
 

Ook Stevenshof vreest de Rijnlandroute

DOOR JEROEN BORDEWIJK
LEIDEN - Heel Voorschoten loopt te hoop tegen de Rijnlandroute, maar de Leidse Stevenshof kan er ook wat van. Daar lijkt het erop, dat ze de nieuwe verbinding tussen A4 en A44 zowat in de achtertuin krijgen. Met een informatieavond in een afgeladen Buurtcentrum aan de Trix Terwindtstraat maakte de Wijkraad Stevenshof gisteravond een einde aan het gebrek aan informatie over het dreigende onheil. Want daarover werd stevig geklaagd in de nieuwbouwwijk.

De provincie Zuid-Holland en bijna alle gemeenten in de Leidse regio hebben een voorkeur voor een nieuwe weg van de A4 naar de kust via de A44, dwars door Voorschoten. 'De ontbrekende oost-westschakel in de regio', noemde projectleider Bert Groenen van de provincie Zuid-Holland de weg. "De RijnlandRoute lost regionale verkeers- en leefbaarheidsproblemen op, maakt Leiden weer bereikbaar en is goed voor het vestigingsklimaat."

Voorschoten zelf is mordicus tegen een weg dwars door het dorp, tenzij die volledig wordt weggestopt in een tunnelbuis. Die optie, 'een weg die ze in Voorschoten niet zien, horen of ruiken', werd gisteravond van tafel geveegd door de Leidse verkeerswethouder John Steegh die ook was uitgenodigd door de wijkraad. "Leiden heeft niets aan een weg waar je behalve bij de twee snelwegen niet op of afkan", zei hij. Wel hield Steegh de optie open van een alternatieve route, namelijk langs de Leidse Korte Vliet. "Hoewel die variant aanzienlijk duurder is. We kijken trouwens ook nog naar een 'upgrading' van de Churchilllaan. Er is nog niets beslist."

En dat geeft de Stevenshofbewoners moed, net zoals andere tegenstanders van de weg. Zoals Wim ter Keurs, voorzitter van de Stichting Behoud Rijnland, die het een 'denkfout' noemde om met een extra weg het Leidse centrum te ontlasten. "Daar moeten die auto's juist naartoe. Alsof de auto's op de Churchilllaan alleen maar rondjes rijden. Het is onzin dat extra rondwegen het verkeer uit een stad weghouden."

Ter Keurs, die betwijfelt of het rijk de weg eigenlijk wel wil, kreeg bijval met zijn kritiek dat de Stevenshof onnodig wordt opgezadeld met een drukke weg voor de deur. "Maar wees gerust, u krijgt een negenhonderd meter lang scherm voor de deur", klonk het cynisch. "Dat scherm wordt twee tot drie meter hoog, dus aan een oplossing tegen geluidsoverlast wordt gewerkt."

 

Terug naar

Terug naar