Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Van :
 

Discussie Oostvlietpolder laait op

 

Door: Paul Dirkse
LEIDEN - Groen houden of omtoveren tot bedrijventerrein. De toekomst van de Oostvlietpolder, het stuk groen tussen A4 en Europaweg aan de oostkant van Leiden, staat weer helemaal op de kaart. Belanghebbenden laten zich in de aanloop naar een nieuw college volop horen. Ondernemers vrezen voor de economische positie van Leiden als het bedrijventerrein er niet komt, de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder willen de laatste polder van de stad groen houden. Het linkschristelijke stadsbestuur dat na de raadsverkiezingen van 2006 aantrad sloot onderling een compromis. Het besluit om wel of niet te gaan bouwen werd afhankelijk gemaakt van een uitspraak van de Raad van State die binnenkort wordt verwacht. Met de val van het college is de toekomst weer helemaal open.

Ondernemers verenigd in de BV Leiden hebben bij de onderhandelaars de wens neergelegd om de oorspronkelijke plannen in ere te herstellen. Die voorzien in een bedrijventerrein van 40 hectare. De realisatie zou volgens hen leiden tot behoud van bedrijven voor Leiden. Zij wijzen op het aantal bedrijven dat Leiden de rug toekeert. Dat waren er de afgelopen jaren meer dan het aantal dat zich hier vestigde. Grotere Leidse bedrijven zitten bovendien vast op hun huidige locaties en kunnen alleen nog maar groeien op andere plekken in de stad. Een nieuw bedrijventerrein is dus noodzaak volgens BV Leiden. Het bericht heeft direct een reactie uitgelokt van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder. De belangenvereniging voor behoud van het groen zegt mede namens duizenden verontruste burgers te spreken en roept de onderhandelaars op om "de laatste cultuurhistorische agrarische polder op loop- en fietsafstand nabij Leiden groen te houden".

De opgelaaide discussie maakt nog eens duidelijk dat de onderhandelende partijen in het op handen zijnde akkoord met een duidelijk standpunt moeten komen. PvdA, VVD en GroenLinks zijn vr een bedrijventerrein op die plek, het CDA is tegen. Uit het akkoord moet blijken wie op dit dossier water bij de wijn gaat doen.

 

Terug naar

Terug naar