Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Van :
 

Leden D66 willen Oostvlietpolder groen houden

Door: Chris de Waard
LEIDEN - "Zorg dat de Oostvlietpolder groen blijft of zelfs groener wordt en voorkom de aanleg van een bedrijventerrein of andere bebouwing". Die opdracht gaven de leden van D66, door het aannemen van een motie met die strekking, mee aan de raadsfractie van de partij. Het bedrijventerrein Oostvlietpolder zou ruimte moeten bieden aan Leidse bedrijven die willen uitbreiden, bedrijven die in de regio op een ongewenste plaats staan en ook aan nieuwe bedrijven. En van de discussiepunten tijdens de afdelingsvergadering was de uitplaatsing van Leidse bedrijven die willen uitbreiden, maar dat op hun huidige lokatie niet kunnen. Een aantal hiervan bevindt zich op bedrijventerrein De Waard, wat de mogelijkheid kan bieden om dat terrein anders in te richten.

D66 Leiden twijfelt aan de noodzaak om met dat argument een open polder op te geven, vooral omdat de Oostvlietpolder de laatste polder is waar Leiden zeggenschap over heeft. De partij ziet Leidse bedrijven die willen uitbreiden liever verhuizen naar het terrein achter de Groenoordhallen of naar het voormalige Vliegkamp Valkenburg.

D66-fractievoorzitter Paul van Meenen vindt het verstandiger om de agglomeratie van aaneengroeiende steden in de Randstad als uitgangspunt te nemen. "Zo kan de stap voor het bebouwen van de Grote Polder bij Zoeterwoude een stuk kleiner worden als de Oostvlietpolder bebouwd is. D66 vindt dat een ongewenste ontwikkeling en het is ook maar zeer de vraag of Leiden de meest logische lokatie is voor een nieuw bedrijventerrein. Nog meer verkeer op de nu al overvolle Europaweg, Churchilllaan en Lammenschansweg is vragen om grote bereikbaarheidsproblemen. Het toenemend auto- en vrachtverkeer zorgt ook voor een slechtere luchtkwaliteit. Mede daarom heeft de Raad van State al twee keer eerder het bestemmingsplan Oostvlietpolder (met bedrijventerrein) terugverwezen naar de tekentafel."

 

Terug naar

Terug naar