Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Van  :

 

Geen weg door polder

Door HANS VERHAGEN
WASSENAAR/VOORSCHOTEN
- De Rijnlandroute gaat mogelijk met een geboorde tunnel onder de wijk Noord Hofland in Voorschoten door, terwijl de natuurwaarden in de Ommedijksepolder in Wassenaar gespaard blijven.

Dat zijn enkele belangrijke conclusies uit het deze week bekendgemaakte voorkeurstracé voor deze weg, die de Bollenstreek en de toekomstige bewoners van het voormalige vliegveld Valkenburg vanaf 2012/13 naar de A4 moet leiden.

De structuurgroep Rijnlandroute, met vertegenwoordigers van provincie, regio Holland Rijnland en de betrokken gemeenten heeft bovendien bepaald dat de nieuwe weg zoveel mogelijk gebundeld met de rijksweg A44 en de N206 naar Katwijk moet lopen. De weg kost 300 tot 450 miljoen euro.

Een woordvoerder van de provincie zegt dat het tracé nog volledig moet worden uitgewerkt, terwijl zij benadrukt dat nog niet vaststaat of er inderdaad een tunnel bij Voorschoten komt. Wat volgens haar vaststaat is dat het door Voorschoten ingebrachte alternatieve Korte Vliettracé - zo’n twee kilometer onder het water en de oevers van de Korte Vliet en de Oude Rijn - is afgevallen. „Dat is substantieel duurder en technisch riskant.’’

Wat wethouder Hans Horlings van Voorschoten (CDA) betreft is dit Korte Vliettracé nog helemaal niet van de baan. „Die variant valt nu af vanwege het geld, maar ik heb nog steeds niet de zekerheid dat wij de weg niet kunnen horen, zien of ruiken.’’ Wat hem betreft wordt er alleen gepraat over een ondergrondse tunnel: „Dat kan dus ook de nu beoogde mogelijkheid - een twee kilometer lange geboorde tunnel van de Oostvlietpolder bij Leiden naar de Papewegsepolder in Voorschoten - zijn.’’ Maar daar buiten eist Voorschoten dat eerst het nut van de totale weg moet worden aangetoond. Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar zei tijdens de begrotingsbehandeling zeer tevreden te zijn met de huidige wegvariant. „Die sluit goed aan bij onze wensen. Bovendien ben ik blij dat een aantal varianten nu van de baan is.’’ Nadrukkelijk vroeg de burgemeester aandacht voor ’de heldenrol’ van CDA-wethouder Alkemade. „Die heeft in de stuurgroep als een leeuw gevochten. Zie hier het resultaat.’’

 

Terug naar

Terug naar