Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

Crisis dreigt in Leids college over Rijn Gouwe Lijn

Leiden -  Het Leidse college van B en W staat op springen als gevolg van het dossier Rijn Gouwe Lijn (RGL). Op dit moment is het college in crisisberaad bijeen en zijn ook de fracties in overleg. Volgens doorgaans goedingelichte bronnen is het college van zins een compromis te sluiten met de provincie, namelijk het aanleggen van de RGL over Hooigracht/Langegracht. Dat is de enige mogelijkheid die de provincie twee weken geleden voor de gemeente Leiden openliet.

Het is die route of de Breestraat, desnoods gedwongen. De provincie heeft geen boodschap aan het Leidse referendum van 7 maart, waarin de stad massaal nee zei tegen de RGL.

Het Leidse college lijkt de Hooigracht-optie nu te willen aanvaarden. Dat PvdA en GroenLinks deze optie serieus overwogen was bekend. Inmiddels zou ook de ChristenUnie 'om' zijn. De wethouders van de SP echter niet. Zij zouden zich zelfs zozeer tegen het compromis verzetten dat zij hun collegedeelname er op inzetten.

Vergaderende fractievoorzitters en partijwoordvoerders van verkeer willen nog niet reageren. De SP-woordvoerder voor verkeer, Julian van der Kraats, ligt ziek op bed, is daardoor wel bereikbaar voor commentaar, maar wil alleen zeggen dat 'het niet meer over technische details gaat, maar over de vraag of mensen het referendum respecteren'. Louk Rademaker (SP-raadslid 'wonen') stelt er niets over te mogen zeggen. ,,Een tussenstand geven gaat natuurlijk niet. Het is geen voetbal'', aldus Rademaker. 

Wethouder Filip van As (ChristenUnie) verliet het crisisberaad reeds, wegens verplichtingen in het oosten van het land. Hij zegt dat het overleg dinsdag verdergaat. ,,Tenzij ik natuurlijk een belletje krijg dat ze eruit zijn.'' Op vragen over inhoud en voortgang gaat hij niet in.

 

 

Terug naar

Terug naar