Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Van het

VNO-NCW verbijsterd over stopzetting verbreding A4

25 juli 2007 - VNO-NCW is verbijsterd over het per direct stopzetten van de voorbereidingen voor de verbreding van de A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade. Reden is de vernietiging door de Raad van State van het tracébesluit, aangezien dit niet voldoet aan het Besluit Luchtkwaliteit 2005.

Dagelijks staan 10.000-en mensen op dit stuk van de A4 in de file. Niet éénnaal, maar een aantal keer per dag. Dat geeft niet alleen heel veel ergernis, maar kost het bedrijfsleven ook heel veel geld. De A4 is een slagader in de Randstad, waarvan verbreding absoluut noodzakelijk is.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes: 'Hoe is het mogelijk dat de wet- en regelgeving en de besluitvorming door Verkeer- en Waterstaat dermate gebrekkig zijn dat de Raad van State, keer op keer, op formele gronden een dergelijk besluit kan nemen!'

VNO-NCW eist een noodprocedure om de impasse te doorbreken. Wientjes: 'Als we niet snel iets doen, blijven we met z'n allen in de file staan. Kijken hoeveel fijn stof dat oplevert.'

 

Wientjes: 'Milieudefensie heeft te veel macht'

31 juli 2007 - Milieudefensie heeft in Nederland te veel macht. Dat zei Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, in het NOS Journaal. Hij deed zijn uitspraak in reactie op het voorlopig 'schrappen' door de Raad van State van de verbreding van de snelweg A4 bij Leiderdorp.

Na de verbreding van de 'flessenhals' in de A4 dreigen nog meer belangrijke infrastructuurprojecten in gevaar te komen, zoals de Tweede Coentunnel bij Amsterdam en de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. Wientjes vindt dat het zover niet mag komen; kabinetsingrijpen kan niet langer uitblijven. "Dit land mag niet worden bestuurd door procedures, dit land moet visie hebben. Het kabinet moet een noodmaatregel treffen."

De VNO-NCW-voorzitter hekelt de macht van Milieudefensie. "Het kan niet zo zijn dat milieuclubs gebruikmakend van de mogelijkheden die de democratie hen biedt, dit land verlammen. Nederlanders zouden nog eens goed moeten nadenken over hun steun aan Milieudefensie", aldus Wientjes, verwijzend naar de grote som particulier geld die via contributies, maar ook via onder meer goededoelenloterijen naar die groeperingen vloeit.

 

Terug naar

Terug naar