Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

PvdA wil fietsenstalling bij de Hartebrugkerk

DOOR BINNERT GLASTRA
LEIDEN - Terwijl de lokale politiek al jaren op uitsluitsel wacht over de meest geschikte plek voor een grote bewaakte fietsenstalling in het centrum, gooit de PvdA de discussie weer wijd open door een nieuwe locatie te suggereren. De partij wil verkeerswethouder John Steegh (GroenLinks) laten onderzoeken of een grote stalling mogelijk is op het kruispunt van de Haarlemmerstraat met de Lange Mare. PvdA'er Holla denkt dat die plek ideaal is, omdat het de drukste plek van Leiden is en gemakkelijk te bereiken vanaf het station.

Als een stalling voor de Hartebrugkerk inderdaad geschikt blijkt, kan de fietsenstalling onder het Stadhuisplein waarvan al jaren sprake is, geschrapt worden. Volgens de PvdA biedt dat ook het voordeel dat de bomen op het plein bij het stadhuis kunnen blijven staan. Bovendien hoeft dan de markt niet gedeeltelijk te verhuizen. Als de kruising Haarlemmerstraat/Lange Mare echter onbruikbaar blijkt, wil de partij de stalling alsnog onder het Stadhuisplein aanleggen.

Om de discussie over een goede plek niet nog langer te laten duren, dringt de PvdA er bij het college op aan om nog dit jaar een besluit te nemen, zodat de bouw volgend jaar kan beginnen.

Het plan voor een gratis en bewaakte fietsenkelder met 1300 plekken onder het Stadhuisplein, die 4,5 miljoen kost, werd vorig jaar februari opzij gezet door een meerderheid van de gemeenteraad. De PvdA was toen, vlak voor de verkiezingen, nog wel voorstander, samen met GroenLinks en Leefbaar Leiden.

De overige fracties wilden liever meer en goedkopere stallingen. Het college van B en W had zelf al zeven mogelijke locaties gevonden, onder meer onder V&D en het stadhuis en op de kruising van de Korevaarstraat en de Breestraat. Het kruispunt Haarlemmerstraat/Lange Mare zat daar niet bij.

 

Terug naar

Terug naar