Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

VOA eist vierbaansverbinding

 'Miljoenen voor N207 verspild'

DOOR WllFRED SIMONS
ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie zet 25 miljoen euro op de begroting voor de provinciale weg N207, maar voor de langverwachte verbreding is het geld niet bedoeld. De Vereniging van Ondernemingen in Alphen aan den Rijn begint een grote actie om het gedeelte tussen Alphen en Leimuiden vierbaans te maken.

Zelfs zonder nieuwe bedrijvigheid in Alphen en andere delen van het Groene Hart groeit het wegverkeer op de N207 tot het jaar 2020 met 75 procent, zo berekende de Kamer van Koophandel. De provinciale weg krijgt echter ook een hoofdrol bij de uitvoering van de plannen voor een overslagterminal, die zeker veel extra vrachtverkeer gaat aantrekken. Volgens directeur Bastiaan de Roo van de Kamer van Koophandel in Alphen betekent dat 'meer fileleed en meer oponthoud'. "Uiteindelijk zullen ook alle locale wegen dichtslibben door sluipverkeer."

De 25 miljoen euro die de provincie in de weg investeert, is opgenomen in het coalitieakkoord dat de partijen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie deze maand sloten. Het is echter niet bestemd voor het vierbaans maken van de N207, maar voor het uitvoeren van de 'eerste fase van de corridorstudie', een provinciaal onderzoek naar de toekomstige inrichting van de N207.

In die studie zit een groot pakket maatregelen, van het aanleggen van een rotonde bij de Vriezenweg en het afmaken van de busbaan naar de rijksweg A4, tot aan het aanleggen van de 'Bodegravenboog' die de N11 een directe verbinding moet geven op de rijksweg A12 richting Den Haag. Voor het deel van de N207 ten noorden van Alphen zou er na de kruising met de Kruisweg (Woubrugge-Ter Aar) een 'verlengde invoegstrook' komen, de al eerder aangekondigde rotonde bij de Vriezenweg en een ongelijkvloerse kruising bij Leimuiden.

Maar geen vier rijbanen, en dus is voorzitter Frank Ponsioen van de VOA toch ontevreden. "Ik ben bang dat alleen het nemen van doorstromingsbevorderende maatregelen niet helpt. Ik zie die als belemmerende maatregelen. Zonde van het geld."

De VOA publiceerde afgelopen vrijdag een krant met de naam 'N207-Spits'. “Al 2 jaar geen beweging in de N207” staat op de voorpagina te lezen. Alle Alphense huishoudens krijgen er een exemplaar van thuisbezorgd. De krant maakt deel uit van een grote actie om de provincie van verbreding te overtuigen. Mensen kunnen ook een e-mail invullen om hun ongenoegen te laten blijken.

De provincie laat het niet bij de 25 miljoen die nu in de investeringsagenda 2007-2011 is opgenomen. Voor de Zuidwestelijke Randweg bij Gouda is 33 miljoen euro gereserveerd. Acht miljoen is beschikbaar voor het stukje dat de nieuwe overslagterminal verbindt met de N11. Een groot deel van dit geld is bestemd voor het ongelijkvloers maken van de kruising met de spoorlijn.

 

Terug naar

Terug naar