Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

'Ongepaste' bom onder uitslag

 

Leiden - De referendumuitslag is nog niet eens bekendgemaakt of de eerste bom is al geplaatst. Gedeputeerde Martin Huls meldt in het NRC Handelsblad van die avond dat wat hem betreft de Rijn Gouwe Lijn sowieso wordt doorgezet. De provincie krijgt met ingang van volgend jaar een extra instrument om dat door te drukken. Dan treedt de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening in werking, waarin aldus Huls staat 'dat je dit soort zaken als provincie zelf mag regelen'.

De Leidse politiek vindt Huls' opmerking nogal ver gaan. Weliswaar heeft de gedeputeerde de nieuwe wet vr de verkiezingsuitslag te berde gebracht, 'maar als hij dit standpunt blijft herhalen, kan hij maar beter misschien niet terugkeren als gedeputeerde', zegt Jan-Jaap de Haan van het CDA. Het gaat hem er niet alleen om welke mogelijkheden de wet de provincie al dan niet biedt. ,,De uitslag is zo overtuigend 'nee', dat k de provincie daar niet om heen kan.'' Bovendien mag Huls wel een toontje lager gaan zingen, zegt Paul van Meenen (D66). Hij vindt Huls' opmerking ongepast. ,,Zijn partij is tijdens de statenverkiezing een kwart van haar stemmen kwijt geraakt.''

Ook Huls' eigen partij, de PvdA, is ontstemd over het dreigement. ,,Als de provincie zo onverstandig en dom is om dat te doen, vindt hij de Leidse PvdA tegenover zich'', zegt gemeenteraadslid Gijs Holla.

 

Terug naar

Terug naar