Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

Regiogemeenten zeer teleurgesteld in Leids 'nee' tegen sneltram

‘Uitslag is heel schadelijk’

 

DOOR BINNERT GLASTRA EN MARIJN KRAMP

LEIDEN - "Leiden wil kennelijk geen centrumstad zijn." Die conclusie trekt Peter Glasbeek, portefeuillehouder verkeer van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland, uit de referendumuitslag. Hij noemt het Leidse 'nee' tegen de Rijn Gouwe Lijn heel schadelijk en negatief. Ook andere regiobestuurders reageren teleurgesteld.

Jos Wienen, burgemeester van Katwijk bijvoorbeeld. "Het is vervelend dat de medewerking van Leiden plotseling eindigt. We zullen natuurlijk wel weer met Leiden om de tafel gaan zitten, maar zullen stevig met ze moeten praten over de manier waarop je als besturen met elkaar omgaat. Als je dan al een referendum wilt houden, had je dat jaren eerder moeten doen. Nu kost het al heel veel, al is dat gelukkig niet aan onze kant van Leiden."

De Alphense wethouder voor verkeer, CDA'er Hans Groen in 't Wout, reageert in soortgelijke bewoordingen. ,Het is jammer dat het zo gelopen is. De provincie moet nu zorgen dat er een goede oplossing komt omdat het nut en noodzaak van de Rijn Gouwe Lijn is bewezen." Hij noemt het betreurenswaardig dat na meer dan acht jaar voorbereiding één gemeente tegen de Rijn Gouwe Lijn stemt waarover ze een bestuursovereenkomst heeft ondertekend. "We wensen de provincie veel sterkte met het vinden van een oplossing die goed is voor alle gemeenten langs het Rijn Gouwe Lijn tracé."

De Katwijkse verkeerswethouder Wim de Jong, onder de indruk van de hoge opkomst en ruime tegenstem, is benieuwd hoe de referendumuitslag bij de nieuwe gedeputeerde staten zal vallen. Hij bepleit enige rust. "We moeten nu de kruitdampen even laten zakken en Leiden de gelegenheid geven ons dit formeel te vertellen. Wat Katwijk betreft: wij willen hoogwaardig openbaar vervoer naar Leiden Centraal. Als de RGL echt niet doorgaat, willen we direct bespreken hoe we dat dan gaan doen!'

Peter Glasbeek is portefeuillehouder verkeer van het regionale samenwerkingsverband Holland Rijnland en is meer dan teleurgesteld. "Deze uitslag is heel schadelijk en negatief. Binnen de regio is een enorme behoefte aan hoogwaardig openbaar vervoer en nu wordt met een doffe dreun een streep door de rekening gezet. Alle regiogemeenten zijn vurig voorstander van deze oost-westverbinding, maar die moet dan wel door het centrum van Leiden. De lijn aanleggen zónder het centrum van de regio is volslagen ridicuul. Maar Leiden wil kennelijk geen centrumstad zijn."

Het Leidse SP-raadslid Julian van der Kraats vindt dat een belachelijke opmerking van Glasbeek. "We willen best centrumstad zijn, maar niet van het gebied waar de RGL-oost door gaat. Ons achterland bestaat uit Leiderdorp, Oegstgeest, de Bollenstreek. Ook nieuwbouw wil de regio aan de westkant en niet in het Groene Hart. Dus deze uitslag past prima binnen het plaatje van Holland Rijnland."

 

Terug naar

Terug naar