Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

Bijna 69 procent stemt tegen

 Duidelijk Leids 'nee' tegen RGL

DOOR MARIJN KRAMP

LEIDEN - Leiden wil geen Rijn Gouwe Lijn door de stad. Ruim twee derde (68,9 procent) van de stemmers heeft gisteren 'nee' geantwoord op de referendumvraag of de gemeente moet meewerken aan de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn door Leiden.

 

De opkomst in de Leidse stemlokalen was tien procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Van de kiesgerechtigden gaf 54,6 procent zijn mening over de Rijn Gouwe Lijn. Voor de Provinciale Statenverkiezingen lag dit percentage nog eens 2,3 procent hoger.

De referendumuitslag is hiermee bindend voor de Leidse collegepartijen. Eerder hadden PvdA, Groenlinks, SP en ChristenUnie besloten dat zij de uitkomst zouden overnemen als de opkomst hoger dan 30 procent zou zijn.

De uitslag is volgens verantwoordelijk wethouder Steegh (GroenLinks) 'volstrekt duidelijk'. "De stad heeft een overduidelijk 'nee' laten horen. Ook voor de provincie, die uiteindelijk over de Rijn Gouwe Lijn besluit, moet dit een duidelijk signaal zijn: Blijf met je poten van de stad af, zegt de Leidenaar."

Steegh, zelf voorstander van een sneltram door de stad, is teleurgesteld over de uitslag. "Ik hoopte op een 'ja' maar voorzag wel een 'nee'. Toch had ik niet zo'n hoog percentage tegenstanders verwacht. Ik rekende op iets dichter bij elkaar liggende percentages."

Dat neemt niet weg dat de wethouder trots is op de hoge opkomst. "De stad heeft ruimschoots van de mogelijkheid gebruik gemaakt om te kiezen. Nu is de gemeenteraad aan zet, Ún de provincie." Komende maandag staat het eerste gesprek met de provincie gepland. Steegh gelooft niet dat onderhandelingen met de provincie makkelijker zullen zijn nu hij zo'n groot deel van de stad achter zich weet. "Er valt helemaal niets te onderhandelen. We zitten met een groot probleem dat opgelost moet worden. Daar moeten we samen met de provincie, de regiogemeenten en de tegenstanders uit zien te komen."

Ook gedeputeerde Huls (Mobiliteit) is teleurgesteld over de uitslag. "Het gemeentebestuur is nu aan zet. Die heeft het referendum bedacht", zegt hij. "De Leidenaren zeggen nu dat het gemeentebestuur niet aan de Rijn Gouwe Lijn moet meewerken. Maar dat er problemen zijn met bereikbaarheid, wordt door iedereen gedeeld." De uitkomst van het referendum is een bittere pil voorde regiogemeenten. Die geven in een eerste reactie duidelijk blijk van hun teleurstelling.

Terug naar

Terug naar