Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

Reizigersadviesraad is nu tégen de RGL

DOOR BINNERT GLASTRA

LEIDEN - Regionaal reizigersadviesorgaan ROVH heeft zijn mening over het oostelijk deel van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) gewijzigd. Daags voor het referendum van 7 maart stelt de adviesraad niet langer vóór, maar tegen te zijn. In een brief aan het Leidse college van burgemeester en wethouders legt de adviesraad uit waarom.

Bijna een jaar geleden liet ROVH, dat provincie en vervoersbedrijven van advies voorziet, weten onder voorwaarden vóór de RGL te zijn. Verschillende rapporten en tekeningen hebben daarin verandering gebracht. De adviesraad mist een totaalvisie over de bereikbaarheid van Leiden, waardoor het moeilijk is de gevolgen van de RGL voor de hele stad te bepalen. Verder is het volgens ROVH te bezwaarlijk voor reizigers dat de meeste Breestraatbussell na aanleg van de RGL over de Hooigracht gaan rijden. 'Menging met autoverkeer leidt [daar] tot opstoppingen, waar de OV-reiziger veel last van heeft', aldus de adviesraad.

Ook over het tracé heeft ROVH opmerkingen. Vooral gehandicapten en slechtzienden komen volgens de adviesraad in de knel op de Breestraat. Daarnaast zijn Kort Rapenburg en Prinsessekade te smal voor alle verkeer en de 2e Binnenvestgracht moet straks zowel de bussen als de sneltram verwerken.

ROVH staat voor 'stichting reizigersadviesraad voor openbaar vervoer Holland Rijnland'. De stichting heeft individuele leden, maar er zijn ook vertegenwoordigers aangesloten van andere organisaties, zoals reizigersorganisatie Rover, de Fietsersbond, enkele ouderenbonden en gehandicaptenorganisaties.

 

Terug naar

Terug naar