Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

Hooigracht: uitstel van referendum

 DOOR BINNERT GLASTRA

LEIDEN - Bewoners van de Hooigracht en omgeving eisen dat de gemeente Leiden het referendum over de Rijn Gouwe Lijn­oost (RGL), de geplande lightrailverbinding tussen Gouda en het A44-transferium, onmiddel­lijk uitstelt. Anders schakelen zij de Nationale Ombudsman in.

Dat staat in een brief die Theo de Vries, hoogleraar gezondheidszorg en technologie in Twente, namens de buurtbewoners gisteren aan het college stuurde.

De Hooigrachtbewoners voelen zich oneerlijk behandeld en verwijten het stadsbestuur het referendum te willen beďnvloeden. Zij stellen pas op 30 januari officieel te hebben vernomen dat de bussen die nu door de Breestraat rijden, over de Hooigracht gaan als de RGL door de binnenstad wordt aangelegd. De straat vreest dan geluidsoverlast, luchtvervuiling en trillingsschade. Vanwege de - volgens De Vries bewust gekozen - late datum kunnen de Hooigrachtbewoners geen aanspraak maken op gemeentelijke campagnesubsidie. De aanvraagtermijn daarvoor sloot op 7 januari en zonder subsidie kan de anti-RGL campagne niet de gewenste omvang krijgen. In zijn brief stelt De Vries dat uitstel van het referendum noodzakelijk is. Eerst zou de gemeente inzichtelijk moeten maken wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de rest van de stad, met name op het gebied van files en milieuschade. Verkeerswethouder John Steegh (GroenLinks) laat weten het referendum door te zetten. Hij vindt dat het huidige college zijn best doet informatie zichtbaar te maken die dat in vorige collegeperiodes nog niet was.

Terug naar

Terug naar