Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

RGL-campagne PvdA: 'minder misverstanden'

 

LEIDEN - De Rijn Gouwe Lijn­campagne van de PvdA (stem 'ja' voor de tram naar het strand) staat op 'gespannen voet' met de referendumvraag die Leiden 7 maart krijgt voorgelegd over de sneltram. Die vraag heeft namelijk alleen betrekking op het RGL-gedeelte in Leiden. De PvdA wordt verzocht in de rest van de campagne bestaande misverstanden weg te nemen en nieuwe te voorkomen. Dat oordeelt de Leidse referendumkamer na een klacht van vier lokale partijen tegen een affiche met zonnige strandplaatjes die de kiezer ertoe moeten verleiden ja te stemmen.

De uitspraak heeft geen rust of duidelijkheid gebracht in de discussie over de gewraakte PvdA­strandcampagne. Henny Keereweer, fractievoorzitter van de PvdA, leest in de uitspraak 'dat de referendumkamer ons stand­punt deelt' en dat: er geen sprake is van een misleidende campagne. "Op gespannen voet is wat anders." De PvdA zegt excuses van de klagers op zijn plaats te vinden.

De vier partijen die de klacht indienden daarentegen (SP, CU, LL en SLO), zien het heel anders. 'Referendumkamer veroordeelt PvdA-campagne' kopt de SP in een persbericht. 'Referendumkamer vindt dat de kiezers door de PvdA worden bedot' zegt Joost van Breuke1en (SLO) op een internetforum.

De enige campagnewijziging die de PvdA op basis van de klacht aanbrengt, is het aanpassen van de teksten op de website www.rglja.nl. Daar verschijnt volgens de PvdA spoedig meer uitleg over de tram naar het strand, over het referendum en over mogelijke misverstanden.

Ook de uitspraak van de referendumkamer zal daar komen te staan. "We hebben de vrijheid de strandposter te blijven gebruiken", zegt Keereweer. "Daarop staat de website met hele grote letters vermeld."

 

Terug naar

Terug naar