Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit de :

                         

Steef Harlaar kandidaat Provinciale Staten 

“Ik zal altijd en overal tegen de Rijnlandroute blijven stemmen”

door Ineke Kouwenhoven

 

VOORSCHOTEN - Op 7 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voorschotenaar Steef Harlaar is kandidaat voor de provincie Zuid-Holland. Hij wil zijn jarenlange ervaring als raadslid inzetten voor een bewust groen provinciebeleid. “Ik zal altijd en overal tegen de Rijnlandroute blijven stemmen.” Steef Harlaar was zestien jaar raadslid voor Groenlinks in de Voorschotense gemeenteraad. Nu wil hij graag lid van Provinciale Staten (PS) worden. “PS werken in feite hetzelfde als een gemeenteraad. De leden van PS kiezen de Gedeputeerden, het bestuur van de provincie. Zij zijn wat het college van Burgemeester en Wethouders hier in Voorschoten is.” De Staten komen één keer per maand bij elkaar en kennen ook verschillende Statencommissies.

Een zeer belangrijk beleidsterrein waar Provinciale Staten zich mee bezig houden, is ruimtelijke ordening. “Het verdelen van de ruimte in een provincie. Er zullen de komende jaren nog woningen gebouwd moeten worden, want die zijn nodig. Belangrijk is waar je die wilt bouwen.” Hij is voorstander van het zogenaamde compact bouwen. “Je kunt binnen de steden nieuwe woningen realiseren. Nu wordt vaak gekozen voor het aanwijzen van een weilandje dat weer volgebouwd wordt. Maar zo raak je steeds meer ruimte en groen kwijt.” PS kunnen in een streekplan aanwijzen wat als bouwgrond gebruikt mag worden en wat groen moet blijven. “Als een polder aangewezen wordt als groen, kan een gemeente daar dus niet gaan bouwen.”

De Rijnlandroute is hem een doorn in het oog. “Daar ben en blijf ik tegen. GroenLinks Voorschoten organiseert op 24 februari een fietstocht als start voor de PS-campagne. Dan laten we mensen zien wie en wat er allemaal moeten verdwijnen als die weg er komt.”

 Steef Harlaar staat op de zevende plaats van de kandidatenlijst. Bij de huidige samenstelling van PS zou hij zeker kans maken er in te komen. “Jammer genoeg wordt het aantal leden landelijk teruggebracht. Zuid-Holland heeft er 83 en dat worden er 55. GroenLinks heeft nu vijf vertegenwoordigers. We denken dat er twee of drie overblijven.” Toch is er nog een kans dat hij op het provinciaal pluche plaats kan nemen. “Als er 6.000 mensen op mij stemmen, kan dat lukken.”

 

Terug naar

Terug naar